Miért létezik két Pongráctelep Kőbányán? Vajon mi a különbség közöttük? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kapunk ezen a sétán, ahol bejárjuk trianoni menekültekért elindított lakásépítési program egyik eredményét, a Pongrác út 17. alatti lakótelepet. Megtudjuk, milyen új otthont teremtettek az ide kerülő lakosságnak vagy hogy milyen nemzeti szimbolikus jelentőséget szántak a helyi kápolnának és felfedezzük a környéket, ahonnan a „magyar-blues király” is származik.
Sétavezető: Sajni Eszter
Időpont: SZOMBAT (MEGTELT!) és VASÁRNAP 11:00 (MEGTELT!)
A séta a Budapest100 keretein belül valósul meg. Az “Újratervezés” tematikájához illeszkedően a lakótelepek építészetét mutatják be az önkéntesek a hétvége során.
A 11. évébe lépő, rendkívül sikeres fővárosi civil ünnep az újratervezéssel foglalkozik, és az 1921 -1930 és 1945 – 1957 között épült, újraépült, átadott házakat mutatja be az ott élők és dolgozók közösségével együtt. Több évtizedet fog át a program, ezalatt három nagy újratervezést élt át a főváros, a két világháború és az 1956-os forradalom után. Önkéntes kutatóink listáján közel 400 épület szerepel.  Szeretnénk, ha a Budapest100 abban az értelemben is ünnep lenne 2021-ben, hogy a mindenkit érintő járvány után végre találkozhatunk, és együtt élhetjük át az újratervezés örömét.