A Kortárs Építészeti Központ Városi Séták programjának egy része új irányt vesz az elkövetkezendő hónapokban. Egy olyan eseménysorozatra kerül sor, amely a 2020-as, 17. Velencei Építészeti Biennále magyar pavilonjának középpontjába helyezett 12 épületbe enged betekintést. De melyek ezek az épületek? 

KELENFÖLDI VÁROSKÖZPONT

KELENFÖLDI VÁROSKÖZPONT

OTP TORONYHÁZ

OTP TORONYHÁZ

KÜLSŐ-KELENFÖLDI REFORMÁTUS TEMPLOM

KÜLSŐ-KELENFÖLDI REFORMÁTUS TEMPLOM

Miért ezek a “csúnya” épületek? Mit kell rajtuk nézni?

A 17. Velencei Építészeti Biennále magyar pavilonjának programja, az Othernity – Reconditioning Our Modern Heritage összesen 12 olyan budapesti modernista épülettel foglalkozik, amelyek a szocialista időszak alatt épültek. Komplex építészeti és szociokulturális hátterük miatt sokat vitatott, műemléki védettséggel nem rendelkező épületekről van szó. Miért ezek a “csúnya” épületek? Miért kellene rájuk vigyázni? A projekt a téma egyediségére reflektál, miközben hasznosítási módokat keres. Provokál, mindenekelőtt pedig felhívja a figyelmet az ellentmondásossága miatt mellőzött épített örökségünkre. 

 

Ugyanezzel a céllal 12 tavaszi hétvégén keresztül szervez épületbejárásokat a Kortárs Építészeti Központ a Városi Séták keretein belül. Viszont ami történni fog több, mint séta. Az eseménysor nem titkolt szándéka a szemléletformálás és vitaindítás a hazai közönség köreiben oly gyakran elítélt “szoci” épületekről. Mit kell rajtuk nézni? A témában jártas sétavezetők új szempontokat adnak a bejárások során. Segítségükkel sajátos komplexitásukban fedezhetők fel az épületek, egyediségük, értékeik, és az elsőre talán észrevehetetlen szépségük is.

 

Kérdések, válaszok, művészet. Több épület falai között további programok biztosítják a mélyebb megismerést a bejárások résztvevői számára. Új funkciók fedezhetőek fel bennük; koncert, filmvetítés, előadás segítenek hozzá annak a nyílt atmoszférának a megteremtéséhez, amelyben fel tudnak oldódni az épületekkel kapcsolatos sztereotípiáink.