Skip to main content
előző séták

Gázgyári lakótelep – 2012. április 7.

By 2012.03.27.szeptember 10th, 2012No Comments

A KÉK közreműködésével a Tárna Hősei Társulat ismeretterjesztő programja, az óbudai gázgyári lakótelepen található szabadtéri színpad és közvetlen környezetének történelméről, Katarina Šević és a Tehnica Schweiz (László Gergely és Rákosi Péter) szervezésében.

Katarina Šević és a Tehnica Schweiz (László Gergely és Rákosi Péter) plakát, szita nyomat, 90x68,5cm

 

Helyszín: Szabadtéri színpad, Gázgyári lakótelep

Időpont: 2012. április 7. szombat 11:00 — JELENTKEZÉS ITT!

Előadást tartanak:

Gyimesi László, a Gázgyári Művelődési Ház volt igazgatója

Erhardt Gábor, építész és a gázgyári lakótelep lakosa

Kővágó Dániel, az Aquincum Múzeum kutatója

A Tárna Hősei Társulat

A kiállításról bővebben ide kattintva olvashatsz!

A Demo Galériában rendezett “Irányított víziók” című kiállítás az épített környezet szociális használhatóságát helyezi központi kérdésévé – milyen döntések mentén alakulnak ki egyes architekturális egységek, s vajon mennyiben tesznek eleget a tényleges elvárásoknak. Működőképes-e egy kormányzati program mentén megvalósuló, új lakókörnyezetet érintő beruházás, amennyiben az építészeti, valamint társadalmi megfontolásokat félretolva elsősorban a pályáztatást felügyelő kormányzati ideológiának felel meg? Nyomon követhető-e az adott egység utóélete? Funkcióját tekintve beszélhetünk-e folyamatos alkalmazkodásról, adott esetben funkciótól való megfosztástól?

A fenti kiállításhoz kapcsolódó, a Demo Galéria és a KÉK szervezésében megvalósuló séta a volt gázgyári lakótelep történelmi rétegzettségét igyekszik kibontogatni, s megfejteni egy szimbolikus helyszín, a szabadtéri színpad centrális elemként való kezelésével.