Skip to main content
cikkekelőző séták

Pestújhelyen pusztul első Bauhaus középületünk (Észak-Pesti Kórház)

By 2013.02.08.november 21st, 2013No Comments

Látszólag szimpla kockaház, mondjuk a hetvenes évekből. Fehérre vakolt, háromszintes, elhagyatott tömb, homlokzatáról pereg a vakolat. És valójában? Az első megvalósult modern középület Magyarországon, a kislakás-építés mérföldkőnek számító alkotása, Molnár Farkas és Fischer József, a nemzetközi stílus két úttörőjének közös munkája. 1936-ból… Az egykori pestújhelyi kórház személyzeti épülete évtizedek óta a pusztulás szélén áll, építészettörténeti jelentőségéhez egyre méltatlanabb állapotban.

Hogyan került a modern építészeti gondolkodást meghatározó „kollektív ház” első és jószerével egyetlen megvalósult magyar példája az akkor még önálló, néhány ezres Pestújhelyre? A területen 1904-től épült fel a ma is álló hét szecessziós pavilon, a kor neves mestere, a dunaföldvári születésű Baumgarten Sándor tervei alapján. A Niedermann Idegszanatórium épületeit csakhamar, már 1912-ben átvette az Országos Munkásbeteg-segélyező és Balesetbiztosító Pénztár Munkáskórháza, amely a háború kivételével (akkor hadikórházzá alakították) egészen 1928-ig üzemelt itt.(…) 1932-35 között Molnár Farkast és Fischer Józsefet többedmagukkal megbízták a Köztársaság téri bérházcsoport megépítésével (…) De csak egyetlen, háromszárnyas tömb épült meg, Molnár és Fischer viszont tovább tökéletesíthették utópiáikat a pestújhelyi kórházban. (…)

Közben Pestújhelyen is történt egy s más. 1950. január elsején a fővároshoz csatolták, az OTI betegeinek helyét pedig átvették a szovjet katonák, és maradtak is a következő bő harminc évre. A kórház zárt területté vált, a szovjetek karbantartották, de különösebben nem fejlesztették – egyetlen komoly kivétellel. 1980-84 között elkészült az új sebészeti épület, két kiváló magyar tervező, Tomay Tamás és Varga Levente munkája nyomán. Az átriumos elrendezésű, 138×38 méter alapterületű, ötemeletes házat 1985-ben Ybl-díjjal honorálta a szakma.

A kor legmodernebbjeként emlegetett sebészeti szárnyat mindössze nyolc évig használták. 1991-ben a szovjet katonák közel fél évszázad ideiglenes állomásozás után elhagyták hazánkat. Mivel a berendezést magukkal vitték (sőt, a helyzet iróniáját aligha érezve eleinte 1,6 milliárd forintos kártérítést követeltek a hátrahagyott fejlesztésekért), a teljes pestújhelyi kórházra csakhamar lakat került.(…)

forrás és bővebb információ: http://hg.hu/cikk/epiteszet/14413-pestujhelyen-pusztul-elso-bauhaus-kozepuletunk

 

IMG_4572

fotó: Pásztor Bence