Skip to main content
előző séták

Központi Fizikai Kutatóintézet – 2013.11.29

By 2013.11.22.december 16th, 2015No Comments

A KFKI az európai és a nemzetközi tudományos életben rendkívüli jelentőséggel bíró intézmény, a magyar fizika „fellegvára”.

Sétánk során először megtekintjük a kísérleti atomreaktort, ahol a reaktor munkatársai kb. 50 percben bemutatják nekünk annak működését, történetét. Ezt követően Finszter Róbert, a FBŐ parancsnoka vezet minket körbe a KFKI park területén, így lehetőségünk nyílik megtekinteni a többi kutatási célt szolgáló épületet.

Időpont: 2013. november 29. 13:00

Részvételi díj: diák 1000ft, felnőtt 2000ft

Cím: XII. kerület Konkoly-Thege Miklós út 29-33.

Találkozó: november 29 12:45 – a 21-es busz végállomásánál.

Regisztráció: e-mailben, a varosisetak@kek.org.hu címen

Mivel szigorú beléptetési szabályok vannak érvényben, kérjük a jelentkezőket, hogy a jelentkezéskor következő adatokat mellékeljék: név; születési idő; személyi igazolvány szám; lakcím. Emellett kérünk mindenkit, hogy a regisztrációnál használt okmányokat hozza magával, mert enélkül nem lehet belépni!

Maximális létszám: 15 fő – az alacsony létszámkorlát miatt kérjük vegyék komolyan a regisztrációt, lemondás esetén feltétlenül tájékoztassanak!

A telep területén -épületen kívül- nem engedélyezett a fényképezés.

A telep történetéről

A Központi Fizikai Kutatóintézetet 1950-ben állították fel – az indokolás szerint azért, mert a magyar fizika elmaradott állapotban volt. A hidegháborús hangulat hatásának tudható be, hogy első igazgatója egy atomfizikus, Kovács István volt, az intézetben folytatott kutatások középpontjában pedig az atomfizika állt; fel akartak készülni a radioaktív sugárzás mérésére, hatásainak kezelésére.

Az 1956-ot követő enyhülés után részecskefizikával, magfizikával, optikával is foglalkoztak, de az űrtechnológia terén is folytak kutatások, illetve – enyhítendő a nyugati embargó hatásait – technológiai fejlesztéseket (pl. számítógépek) folytattak. Szintén 1956-ban döntöttek a kísérleti reaktor megépítéséről, melyhez a Szovjetunióból érkezett a technológia. Ez a reaktor a paksi atomerőmű előkészítéséhez szükséges kísérletek lefolytatását is szolgálta – Budapesten egyébként még a Budapesti Műszaki Egyetem területén található hasonló objektum.

Az intézetet előbb 1975-ben széles körű önállóságot élvező tudományos intézetekre osztották fel, majd a rendszerváltást követően KFKI tudományos intézetei teljes önállóságot kaptak a Magyar Tudományos Akadémia keretén belül; mindegyik élén igazgató áll. Az 1980-as évek közepén mintegy háromezer ember dolgozott itt. Ma a következő utódintézetek találhatók a park területén: MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet, MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet, MTA Szilárdtestfizikai és Optikai Kutatóintézet, KFKI Atomenergia Kutatóintézet, MTA Izotópkutató Intézet. 2012. óta szintén itt működik a CERN@WIGNER adatközpont, mely a CERN, a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriumának munkáját segíti 10 ezer (!) számítógéppel.

Maga a telephely közel 30 hektáros zöldövezeti terület; a dolgozók éttermek, sportpályák, autószerviz, fodrász szolgáltatásait vehetik igénybe.

KFKI