Skip to main content
egyedi alkalomépületbejárás

Országos Széchényi Könyvtár, 2015. február 17-18.

By 2015.02.09.április 3rd, 2017No Comments

Országos_Széchényi_Könyvtár

 

“A gróf Széchényi Ferenc által 1802. november 25-én megalapított első nemzeti közintézményünk, az Országos Széchényi Könyvtár mintegy 15 000 nyomtatott könyvet, 1200-nál több kéziratot, sok száz térképet, címereket, metszeteket tartalmazott, és – más bel- és külföldi tékák mintájára – érmegyűjteménnyel is rendelkezett. Alapítóokmánya 1802. november 26-án nyerte el a királyi megerősítést. 1803-ban Pesten nyitották meg a látogatók előtt. Az intézmény fenntartásához szükséges pénzügyi alap megteremtését a társadalom magára vállalta.”

(forrás: wikipedia)

“A Kormány Gazdasági Bizottsága a budavári volt királyi palota helyreállítására és felhasználására, s ennek keretében a Nemzeti Könyvtár új elhelyezésére vonatkozóan 1959. júliusában hozott elvi döntés után 1959. december 30-án hozta meg azt a határozatát, amely szerint a Budavári Palotának és környezetének kulturális központ céljára történő helyreállítása során a Magyar Népköztársaság Nemzeti Könyvtárát, az Országos Széchényi Könyvtárt a Budavári Palota nyugati, ún. krisztinavárosi épületében és a Szent György téren létesítendő új épületben kell elhelyezni.

(…)

A Budavári Palota átépítésének műszaki és funkcionális(könyvtári-szakmai) tervezésével megbízott építészeknek és könyvtárosoknak a hazai átépítések során szerzett tapasztalatok s az azokból levonható és le is vont tanulságok mindenesetre maradéktalanul rendelkezésükre álltak és megszívlelhették azokat a tanácsokat is, amelyekre Wheeler és Githens hívták fel a figyelmet a maga idejében nagyjelentőségű munkájukban :

1. „Vedd számba mindazokat a területeket, amelyek egy jól működő könyvtárban szükségesek, mintha újat építenél, azután változtass a régi épületen, és tedd hozzá mindazt, ami csak kell ezeknek a szükségleteknek kielégítésére.”

2. „Mennél kevesebbet változtass, és mennél többet tégy hozzá, mert a hozzáépítés olcsóbb, mint a változtatás”

3. „Bontsd le a régit, és kezd elölről az építkezést, ha a változtatás közel annyiba kerülne, mint egy új épület; mert az átalakítás kompromisszum, és a javítási és karbantartási költségek magasabbak, mint az új épületé.”

alapok

(forrás: A Nemzeti Könyvtár új épülete a Budavári Palotában, FARKAS LÁSZLÓ — HAVASSY PÁL — TOMBOR TIBOR)

 

Találkozó: 17.15-kor az Országos Széchenyi Könyvtár bejárata előtt, az “Oroszlános udvarban” (1014 Budapest, Szent György tér 4-5-6.)

 !Figyelem!
Kedden, azaz 2015.02.17.-én Putyin budapesti látogatása miatt délután 16:00 órától a Dísz teret szakaszosan lezárják. 
Kérjük, a pontos érkezés és sétakezdés miatt számítsanak esetlegesen megnövekedett menetidővel!

A séták időpontja

2015. február 17., kedd, 17.30 REGISZTRÁCIÓ

2015. február 18., szerda, 17.30 REGISZTRÁCIÓ

A bejárást Elbe István, az Országos Széchenyi Könyvtár Információszolgáltatási igazgatója vezeti.

A belépőjegy ára: egységesen 2000 Ft.
A séta időtartama kb. 2 óra.
A látogatók létszáma korlátozott, ezért kérjük a jelentkezés esetleges lemondását időben jelezni!

 

OSZK_09

Országos Széchenyi Könyvtár