A Fiastyúk utcai lakótelepen időutazásra hívunk az 50-es évekbe. A házak között sétálva megismerjük a telep történetét, hogyan épült és telt meg élettel, majd hogyan változott az évek során. Megkeressük, hogy mi látható a tereken az 50-es évek építészetének és ideológiájának kapcsolatából, ami hajdanán meghatározta az itt élők életét. Megismerjük, hogy mi az a szocreál stílusú lakóház, miért volt szükség lakótelepre, milyenek voltak a lakások, kik költöztek ide és vajon vannak-e itt csillagok.
Sétavezető: Gyetvai Gabi
Időpont: SZOMBAT 10:00 (MEGTELT!); VASÁRNAP 10:00 (MEGTELT!)
A séta a Budapest100 keretein belül valósul meg. Az “Újratervezés” tematikájához illeszkedően a lakótelepek építészetét mutatják be az önkéntesek a hétvége során.
A 11. évébe lépő, rendkívül sikeres fővárosi civil ünnep az újratervezéssel foglalkozik, és az 1921 -1930 és 1945 – 1957 között épült, újraépült, átadott házakat mutatja be az ott élők és dolgozók közösségével együtt. Több évtizedet fog át a program, ezalatt három nagy újratervezést élt át a főváros, a két világháború és az 1956-os forradalom után. Önkéntes kutatóink listáján közel 400 épület szerepel.  Szeretnénk, ha a Budapest100 abban az értelemben is ünnep lenne 2021-ben, hogy a mindenkit érintő járvány után végre találkozhatunk, és együtt élhetjük át az újratervezés örömét.