aktuális

You are currently browsing the archive for the aktuális category.

vcs_bovt_e-pu-lete

A Virág Csaba által tervezett Országos Villamos Teherelosztó bontásának hírét sokan örömmel fogadták, míg az építész szakma nagy része érthető módon tiltakozik, mivel így egy egészen egyedülálló, a maga korában kiváló minőségben megépített épület pusztulna el.

De miért is olyan értékes ez az épület? Miért itt és így épült meg? Milyen tervek készültek átalakítására az utóbbi egy-két évben?

A séta során választ kaphattok többek között ezekre a kérdésekre is, valamint kívül-belül bejárhatjátok és megismerhetitek az épület tereit, szerkezeteit és részleteit. Gyertek, mert (balszerencsés esetben) talán ez az utolsó lehetőség arra, hogy jobban megismerjétek, megértsétek az épületet és ezzel a 70-es évek építészetének egy fontos szeletét.

Sétavezető:  Szabó Tibor építész (Árkád-Marillai-Szabó Építész Iroda Kft.), aki sok évig együtt dolgozott Virág Csabával, többek között az épület újrahasznosításán is.

Ár: 3000 Ft/fő, diákoknak 2000 Ft (A Virág Csaba vacsorára regisztrált vendégek díjmentesen vehetnek részt)

Csoportlétszám: 25 fő

Két sétánk lesz, mindkettő regisztráció köteles. A részvételhez személyi igazolványszám szükséges, csak így engednek be minket az épületbe, így a megjegyzés mezőbe ezt kérem mindenki adja meg!

Időpontok:

Augsusztus 3. (szerda) – 18:00                 REGISZTRÁCIÓ ITT   (várólista)

Augusztus 4. (csütörtök) – 16:00              REGISZTRÁCIÓ ITT   (várólista)

____________________________________________________

Virág Csaba a koncepcióról:

“Öt évig (1972-1977) tervezést oktattam a Műegyetem Építésztörténeti Tanszékén, ahol műemléki környezetbe épülő, ahhoz csatlakozó, azokra ráépülő épületekről gondolkodtunk a hallgatókkal. E tevékenységek során arra gondoltam, hogy az ilyenfajta feladatok lényege számomra az, hogy egy-egy teljesen mai (up to date) épületet vagy épületrészt próbáljak kigondolni, amely ha kiemelnénk környezetéből és egy semleges térbe függesztenénk, akkor is megfelelne a fenti követelményeknek.

De ez egy olyan fajta mai korszerű épület legyen, amelyik: tömegformálásával, nagyságrendjével, léptékével, anyagkezelésével és hangulatával lehetőleg optimálisan illeszkedjék környezetébe. És itt érdekes összefüggések adódhatnak: pl az ilyen épületek tervezése idején érvényes „up to date”, a modernizmus egyik fő jellemzője: az őszinte funkciót és szerkezetet tükröző formálási mód volt. Nos: mintegy számomra a Várnegyed alaphangulata és meghatározója mindig a középkor, ez őszinte és konstruktív formálásban a két időszak könnyen találkozik.

Nem úgy a modernista stílus másik fő jellemzője a tömeghatásszerű, kubisztikus formálási igény: a zártsorú utcák és terek hálózatába, ahol az épületek csak homlokzati felületeikkel jelennek meg, ezt a hatást csak rafinált ügyeskedésekkel lehet elérni. Viszont a fentiekből következik, hogy a Várnegyed épületei fal jellegű homlokzatfelületekkel jelennek meg, amelyekbe a kor igényei és technikai lehetőségei adta méretű nyílásokat „vájták” bele.
Nos: mivel a mai nyílásrendszer ettől alapvetően eltérő méretű, nagyságrendű, alakú és hangulatú, (…) arra gondoltunk, hogy ezt az ellentmondást úgy lehetne legkönnyebben áthidalni, ha up to date épületünk homlokzati felülete is „fal” jellegű lenne. És mi a modernizmus legjellemzőbb falszerkezete: a függönyfal. De – és ez igen fontos – e függönyfalnak olyan nagyságrendűnek, léptékű és arányú osztásainak kell lennie, hogy e révén ugyanazt a hangulatot teremtse meg, mint a közvetlen szomszédságában lévő homlokzati felületek.

Anyagkezelés: a középkorban: naturális anyagok szerkezeti tudással történt felhasználása; jelenkorban: mai naturális anyagok és szerkezetek józan használata. Ami pedig a hangulatot illeti: a középkori épületek városkép hangulata józan, de romantikus és játékos is; ezt a hangulatot igyekeztem megteremteni.

Talán a legfontosabb pedig az ilyen környezetében való építkezés esetén a környezet és a meglévő alkotások iránti alázatos szerénység.”

F_OGY19781124036-1024x576

 

 

image

A következő sétánk a budai vár alatt elterülő Vízivárosba, Buda egyik legrégebbi városrészébe vezet. A mai napra a török időktől a barokk és neo irányzatokon keresztül, a huszadik századi modern és a kortárs stílusokig számos építészeti alkotás található itt. A különböző irányzatok, trendek, történelmi korszakok szerves együttélése remek lehetőséget biztosít a magyar építészettörténet rövid áttekintésére (a városi legendák megismerése mellett).

Időpont: július 28. (Csütörtök) 17:30

Sétavezető: Klaniczay János (KÉK)

Ár: 3500 Ft/fő, diákoknak 2500 Ft

Létszám: 25 fő

REGISZTRÁCIÓ ITT!  (Várólista)

Következő sétánk a a Lupa-szigetre vezet. A séta során a Lupa-sziget közepén végigfutó sétányon járjuk sorra a sziget legfontosabb modern villáit, köztük a Kozma Lajos tervezte üdülőket. Felelevenítjük a házak és tulajdonosaik történetét, megídézve a különleges hangulatú üdülőtelep hajdani fénykorát.

Sétavezető: Klaniczay János, építész (KÉK)
A séta kidolgozásában közreműködik: Kovács Dániel, művészettörténész (KÉK)
A séta időpontjai:
június 19. vasárnap, 11:00
július 2. szombat 11:00

Találkozó: 11:00-kor az Ebihal büfénél.

Jegyár: 2500 Ft, Diák: 1500 Ft
(a szigetre jutás ára, 700 Ft oda-vissza, nincs benne az árban)
A séta időtartama kb 2 óra. Utána a szigeten lévő Diós Büfé cseh sörökkel vár.

A látogatók létszáma korlátozott (20 fő), ezért kérjük a jelentkezés esetleges lemondását időben jelezni!

REGISZTRÁCIÓ a július 2-i sétára ITT!
(Várólistára pedig ITT lehet jelentkezni)

view_Lupa-sziget építészeti öröksége városi séta

Walking tour on Lupa-island

Walking around the promenade at the center of the small island, we’ll visit  its most important modern villas, including the ones designed by Lajos Kozma. We’ll recall the history of the houses and their owners, evoking the heydayof this former summerresort and its special atmosphere.

—————————————————————————————————————————